Nooit te oud voor een energiezuinige woning

  • Je leven verandert als je met pensioen gaat. Misschien is het dan ook tijd om je woning (een laatste keer) grondig te renoveren, en meteen ook energiezuinig te maken.

    Het grootste deel van de energiefactuur in een oudere woning gaat naar verwarming. Je bent wellicht meer thuis dan vroeger. Je kan niet langer de verwarming overdag op een lagere temperatuur zetten zoals je deed toen je nog uit werken ging.
    Met de nodige energiemaatregelen in je woning kan je energiefactuur toch flink dalen.

    Je woning wordt meer waard

    Misschien twijfel je of je nog lang genoeg in je woning zal blijven om de investering terug te verdienen? Het is belangrijk om eerst eens goed na te denken.  In welke omgeving wil je  graag ouder worden? Wil je liever verhuizen of blijf je graag in je huidige woning wonen?

    Een investering in energiemaatregelen is geen weggegooid geld. Ooit wordt je woning wellicht verkocht. Nieuwe eigenaars van woongebouwen met een slecht EPC-label zijn nu al verplicht om binnen de 5 jaar na overdracht de woning energetisch te renoveren. Voorlopig is de renovatie van gebouwen met een EPC-label E of F tot minstens EPC-label D verplicht. In 2028 zal de renovatieplicht worden uitgebreid waarbij nieuwe eigenaars verplicht moeten renoveren tot minstens label C. Deze verplichtingen worden verder aangescherpt  tot 2040, dan moet de woning binnen de 5 jaar na aankoop een A-label halen. Als je er nu voor zorgt dat je woning een goed EPC-label behaalt dan zal je huis bij een latere verkoop meer waard zijn. .

    Ben je er zeker van dat je hoogstens nog enkele jaren in je woning blijft én dat het huis daarna wordt afgebroken? Kies dan voor energiemaatregelen met een korte terugverdientijd zoals dak- of zoldervloerisolatie en/of de vervanging van een oude centrale verwarmingsketel door een zuinige condensatieketel op gas.

    Hulp nodig?

    Energiecoach William Werbrouck van De Woonwinkel informeert en begeleidt eigenaars en verhuurders bij het plaatsen van dakisolatie, muurisolatie en het vervangen van ramen, deuren en garagepoorten in woningen.

    In veel woningen is er al dakisolatie, maar is de isolatielaag niet dik genoeg, zijn er kieren, ontbreekt een dampscherm of is dat scherm  gescheurd. Een  dikke en goed geplaatste laag dak- of zoldervloerisolatie is altijd het eerste wat je moet doen voor een lagere energiefactuur.

    Ook door de muren van je huis verdwijnt veel warmte. Een makkelijke en betaalbare ingreep is na-isolatie van spouwmuren. William controleert eerst of spouwmuurisolatie mogelijk is. Na-isolatie van vochtige muren of een te sterk verontreinigde spouw is namelijk af te raden.

    De energiecoach geeft ook  advies en begeleiding als je de muren aan de buitenkant wil isoleren. Isoleren aan de buitenkant is prima, je kan een dikke laag isolatie laten aanbrengen en de gevel is weer zo goed als nieuw. Buitenmuurisolatie is wel veel duurder dan de spouw na-isoleren.

    Enkel glas of verouderd dubbel glas is  vaak een zwak punt van oudere woningen.
    Met hoogrendementsglas kan je veel besparen. Je zal ook geen last meer hebben van een koud gevoel als je naast het raam zit en je vermijdt condensvorming aan de binnenzijde van het glas. .

    De energiecoach kan, als je dat wil,  offertes opvragen bij enkele lokale aannemers. Hij zorgt er voor dat de  werkzaamheden voldoen aan alle technische eisen zodat je recht hebt  op een Mijn VerbouwPremie. Hij komt  de prijsbestekken met jou bespreken, volgt de werkzaamheden op en voert de eindcontrole uit voordat je de factuur van de aannemer betaalt.  Het advies én de volledige begeleiding van energiecoach William is gratis. Ook voor hulp bij het aanvragen van de  premies op het woonloket hoef je niet te betalen. Dat is mogelijk dankzij de lokale besturen Beernem, Damme, Oostkamp, Torhout en Zedelgem.

    Een hogere Mijn VerbouwPremie  en meer kans op een voordelige Mijn VerbouwLening

    Je pensioen is helaas lager dan wat je verdiende toen je nog werkte. Daardoor stijgt wel de kans dat je hoort bij de laagste of middelgrote inkomens volgens Mijn VerbouwPremie. Dat levert je als eigenaar-bewoner een hogere premie op voor allerlei energiebesparende werkzaamheden in je woning. Wat telt is het gezamenlijk belastbaar inkomen vermeld op het laatst bekende aanslagbiljet.

    Hoor je bij de eigenaar-bewoners met de laagste of middelgrote inkomens volgens Mijn VerbouwPremie? Dan kan je  een voordelige Mijn VerbouwLening aanvragen om de werkzaamheden te financieren waarvoor je een Mijn VerbouwPremie kan krijgen én voor de installatie van zonnepanelen
    Voor aanvragen van Mijn Verbouwlening in 2023 bedraagt de rentevoet 2,25 procent. Deze rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening. Er is geen leeftijdsbeperking. Je bent dus nooit te oud om een lening te krijgen!

    Alle info vind je op www.mijnverbouwpremie.be en op www.mijnverbouwlening.be.

    Wacht niet langer

    Als je al wat ouder bent is er zeker geen reden meer om de investering in een energiezuinige woning nog langer uit te stellen.

    Je kan een afspraak maken met de energiecoach of met een loketmedewerker van De Woonwinkel  via 050 250 138 of info@dewoonwinkel.be. Houd wel rekening met  enkele weken wachttijd want er zijn nog veel andere mensen die kiezen voor een energiezuinige woning