Huren en verhuren
Vlaamse Huursubsidie
Bij De Woonwinkel kunt u terecht voor informatie omtrent de Vlaamse Huursubsidie en de Huurpremie, het verkrijgen van een checklist om te controleren of een woning van goede kwaliteit is.
Sociale woning huren
Wilt u een sociale woning huren? Samen zullen we de voorwaarden en mogelijkheden bekijken en eventueel verder begeleiden bij uw inschrijving, dit bij de sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor. Ook vullen we samen met u de nodige formulieren in.
Heeft u afspraak op loket? Dan kunt u hier nakijken welke documenten u allemaal moet meebrengen.
Wenst u zelf de documenten in te vullen? We verzamelden hier de inschrijvingsformulieren voor u. LET OP: Lees alle info op de site na, zodat u alle nodige documenten indient voor uw aanvraag.
Huurwetgeving
Eigenaars en huurders kunnen ook bij ons terecht met vragen over de huurwetgeving en de minimumvereisten waaraan een huurwoning moet voldoen.
Daarnaast helpen we je verder bij vragen over huurcontracten, de duur van de huurovereenkomst, kwaliteitsvoorwaarden, de indexering van de huurprijs, de verkoop van een verhuurde woning en nog zoveel meer.
Conformiteitsattest
Wie in Vlaanderen een woning of appartement verhuurt als hoofdverblijfplaats moet er voor zorgen
dat deze voldoet aan een aantal minimale kwaliteitseisen zoals bepaald in de Vlaamse Codex Wonen.
Deze minimale kwaliteitseisen zijn vastgelegd op vlak van stabiliteit, veiligheid, gezondheid, comfort,
isolatie en brandveiligheid. Concreet wordt er gekeken naar aanwezigheid van rookmelders, gezond
binnenklimaat, veiligheid van de technisch installaties, veiligheid van trappen en balustrades,
dakisolatie, dubbele beglazing, aanwezigheid van CO-gevaar, …
Meer info kan je hier terugvinden.
Meldpunt discriminatie
Discriminatie is verboden, en dat bij elke fase van de verkoop of verhuur van een woning. Wie slachtoffer of getuige is van discriminatie kan dit melden.
Inwoners van Beernem, Damme, Oostkamp, Torhout en Zedelgem kunnen terecht aan ons loket wanneer zij een klacht hebben rond huisvesting. Wij vullen samen met jou het online formulier in en sturen dit door naar Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI).
Het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) ijvert voor gelijke kansen voor alle burgers en maakt beleidsmakers en de bevolking meer vertrouwd met de mensenrechten. Wanneer je als burger meent gediscrimineerd te zijn, kan je eventueel een beroep doen op bemiddeling en oordeelvorming van de geschillenkamer. Ook seksuele intimidatie is een vorm van discriminatie.
Meer info op https://www.vlaamsmensenrechteninstituut.be/